Studiul online realizat de Expedia a analizat modul în care își iau concediu sau zile libere 7.855 de angajați din 24 de țări din Asia Pacific, Europa, America de Nord și America de Sud.
În medie, europenii au un concediu anual de 28 de zile, americanii se bucură de 15 zile, iar asiaticii, de 19 zile. Angajații din Franța sunt „răsfățați” cu concedii de 30 de zile, la fel ca cei din Emiratele Arabe Unite. Cu toate acestea, angajații francezi sunt nemulțumiți că șefii nu le permit să-și ia zile libere, doar 28% dintre angajați susținând că directorii le permit acest lucru. Șefii norvegieni au obținut cea mai bună poziționare în clasamentul Expedia. 82% dintre angajații norvegieni au spus că angajatorii le permit să își ia liber. Norvegienii au dreptul la 25 de zile de concediu pe an și de obicei „le consumă” în întregime. Pe de altă parte, concediul angajaților europeni este dublu față de cel al asiaticilor sau nord-americanilor.
Angajații arabi se gândesc să aibă o activitate profesională chiar și în concediu. 44% dintre aceștia au recunoscut că își verifică zilnic emailurile. Angajații thailandezi au cele mai puține zile libere, 11 pe an, în timp ce sud-coreenii sunt cei mai nefericiți, cu 10 zile de concediu pe an.
Angajații americani folosesc tot mai multe zile din concediu, 14 din 15, în creștere de la 12 din 14 (2013). Totuși, 54% dintre americani se simt privați de concediu. Printre cele mai comune scuze pentru zilele de concediu care rămân neefectuate se numără: „programul de muncă nu îmi permite” (19%), urmată de „păstrarea zilelor de concediu pentru anul următor” (18%), „lipsa banilor” (18%) și „dificultatea în coordonarea timpului” (16%).
Angajații care merg în concediu se întorc mai odihniți la muncă și au performanțe mai bune. „La nivel global, 90% dintre angajați spun că zilele libere îi ajută să fie mai fericiți, mai odihniți și îi apropie mai mult de familie. De asemenea, ei sunt mai puțin stresați și se bucură de o relaxare mai mare”, a declarat John Morrey, vicepreședintele și directorul general al Expedia.com.
„Aceste stări sunt corelate cu imaginea unui angajat productiv. Așadar, este aproape paradoxal – stai mai mult timp departe de muncă și vei fi mai performant!”, a adăugat Morrey.